Det anbefales alltid å inngå skriftlig leieavtale før innflytting. Begge parter vil som oftest være tjent med at de mest sentrale delene av leieforholdet nedtegnes i en avtale. Avtalen bør blant annet beskrive forhold som: depositum, husleiens størrelse og muligheter for regulering, fordeling av kostnader, vedlikehold, leieperiode, med mer. Det kan være en tidsbestemt avtale, eller den kan være uten en spesifikk lengde, men med en spesifisert oppsigelsestid.
Oppsigelse av en leieavtale kan utføres både av utleier og leietaker. Noen ganger opphører en kontrakt helt uproblematisk ved at den er tidsbestemt. Andre ganger kan en av partene bli gitt varsel om oppsigelse. En leietaker har mulighet til muntlig og skriftlig oppsigelse – utleier må gi skriftlig. Det kan oppstå uenigheter, for eksempel dersom leietaker ikke betaler husleie i tide, har husleierestanse eller dersom det er støy og bråk. Utleier og leietaker kan med fordel forsøke å løse konflikter seg imellom. Dette lar seg ikke alltid gjøre.
Ved oppfør av leieforholdet gjelder strenge krav til oppsigelsens form og begrunnelse. Leietaker er normalt undergitt betydelig beskyttelse til gunst for leietaker, og det er særlige prosessuelle regler for tvister knyttet til oppsigelser/heving av husleieavtaler. Formfeil eller uriktig begrunnelse for oppsigelse vil ofte medføre at oppsigelsen blir underkjent. Formkravene til oppsigelsen er derfor strenge. Dersom utleier har saklig grunn, kan en imidlertid kreve oppsigelse innen rimelig tid. Utleier og leietaker vil kunne få nyttig rådgivning og bistand av en advokat i forbindelse med opphør av husleieforhold.