
Rettsområder
Gode intensjoner er ikke alltid nok. Det er klokt å skrive avtaler på en slik måte at de juridisk holder mål i en konfliktsituasjon. Det er også klokt å søke råd dersom du lurer på hva som er riktig eller trenger veiledning.
Samlivsbrudd
Adius Advokater tilbyr hjelp til økonomisk oppgjør ved samlivsbrudd, fokusert på rettferdig fordeling og løsning av konflikter.
Et endt samliv vil for mange markere et skille i livet og kan være starten på en livskrise man ikke er forberedt på. Kanskje har man flytter inn i den andres bolig, som eies av den ene parten. Indirekte bidrag til blant annet boliglån og fellesutgifter kan da anses som tapte penger ved et brudd. Samliv kan ende av en rekke årsaker, men det vil som regel alltid være behov for å ta et økonomisk oppgjør ved samlivsbrudd.
Uenigheter om eiendeler og gjeld
Med samlivsbrudd kan det ofte følge tvister. De enkelte eiendelene hver har tatt med seg inn i samlivet, hvem har rett til å overta bolig, og hver enkelt part sitt bidrag til ervervet – alt dette er temaer som kan skape konflikt. Man har inngått et økonomisk fellesskap, og det kan være uenighet om hvem som er ansvarlig for gjelden så vel som formuen. Den ene samboeren kan føle en sterk urettferdighet i det den andre mener er lik fordeling. Er det snakk om felles barn kan det være ekstra sterke grunner til å jobbe gjennom uenigheter, når man fordeler felles bolig og innbo, eiendeler og gjeld.
Enighet i tale – og på papir
I noen tilfeller vil partene allerede fra et tidlig tidspunkt være uenige i hvordan oppgjøret skal løses, og har dermed har behov for advokatbistand. Adius Advokater har i disse situasjoner et særlig fokus på få løst sakene i minnelighet og uten en videre opptrapping av konflikten. Det er vår erfaring at disse sakene i dag kun unntaksvis ender i en rettslig tvist. Det bør være en målsetning for begge parter at dette så langt som mulig søkes unngått. I noen tilfeller viser det seg imidlertid nødvendig og hvor vår bistand således også omfatter rettslige skritt og gjennomføring ved domstolen.
Økonomisk oppgjør ved samlivsbrudd - Søk hjelp tidlig
Ved å raskt oppsøke advokat etter et samlivsbrudd, vil dere kunne forme en avtale dere begge vil være enige om tidlig i prosessen. Tidlig enighet vil også ha økonomiske fordeler, blant annet ved å sikre at ingen parter anser avtalen som urimelig og at det dermed ikke haler ut og eventuelt blir en rettslig tivst. Vi i Adius Advokater kan gi deg gode råd, forslag til løsninger og dele vår omfattende erfaring i lignende saker. Ta kontakt for en uforpliktende samtale.

Skifteattest og skifte av dødsbo
Adius Advokater bistår med skifteattest og arveoppgjør, og gir veiledning for arvingers rettigheter og plikter etter et dødsfall.
Skifteattest – Nøkkeldokumentet etter et dødsfall
Når en person går bort, står arvingene overfor viktige beslutninger angående avdødes formue og gjeld. Her spiller skifteattesten en sentral rolle. Adius Advokater tilbyr essensiell hjelp i prosessen med å skaffe en skifteattest, et dokument som bekrefter dødsfallet og identifiserer lovlige arvinger. Skifteattesten gir arvingene tilgang til avdødes bankkontoer, eiendom, og annen formue, og lar dem håndtere nødvendige dokumenter og oppgaver etter dødsfallet.
For å få en skifteattest, må arvingene sende en skifteerklæring til rettsinstansen i den avdødes bostedskrets. Prosessen krever originalsignaturer og kan ikke digitaliseres fullt ut. Adius Advokaters eksperter kan veilede deg gjennom denne prosedyren, sikre at alle nødvendige dokumenter er korrekt utfylt og innsendt, og bistå med å forstå rettighetene og pliktene som følger med attesten.
Skifte av dødsbo – Håndtering og fordeling
Ved skifte av dødsbo står arvingene overfor oppgaven med å fordele eller selge avdødes eiendeler, samt å gjøre opp gjeld og forpliktelser. Adius Advokater har bred erfaring i å veilede arvinger gjennom dette ofte komplekse og følelsesmessige feltet. Hvis det er flere arvinger involvert, kan det oppstå uenigheter om fordelingen av boet. Her kan våre advokater spille en viktig rolle ved å mekle mellom parter og finne en løsning som er i tråd med arveloven og/eller testament. For familier som ønsker en mer effektiv og privat håndtering av arveoppgjøret, tilbyr Adius Advokater skreddersydd rådgivning og støtte. Dette inkluderer vurdering av om et uskiftet bo er en passende løsning, spesielt i tilfeller hvor gjenlevende ektefelle eller samboer er den eneste arvingen.
Din partner i arveoppgjøret
Hos Adius Advokater forstår vi viktigheten av å håndtere skifte av dødsbo på en respektfull, effektiv og juridisk korrekt måte. Vårt team er her for å bistå deg gjennom hele prosessen, fra å skaffe skifteattest til det endelige arveoppgjøret. Vi er kjent for å gi ærlige og klare råd basert på vår omfattende erfaring.
Kontakt Adius Advokater i dag for en uforpliktende samtale om dine behov og spørsmål knyttet til skifteattest og skifte av dødsbo. Vi er her for å gjøre denne vanskelige tiden litt enklere for deg og dine.

Bedriftsrådgivning
Adius Advokater tilbyr bedriftsrådgivning for å forebygge arbeidskonflikter, med fokus på tidlig juridisk bistand og konflikthåndtering.
Små og mellomstore bedrifter er ofte sårbare i møte med arbeidskonflikter. Det er Adius Advokaters erfaring at juridisk bistand ofte oppsøkes på et for sent stadium i konflikter. Man ønsker ofte så gjerne å ordne opp selv, og føler kanskje at det å kontakte advokat vil være å forverre konflikten ytterligere. Samtidig frykter man kanskje de kostnadsmessige konsekvensene av å søke bistand. Konflikter starter gjerne som forholdsvis små problemer, for så å utvikle seg til å bli både tidkrevende og kostbare. Dette mener vi ofte kan unngås gjennom bedriftsrådgivning.
Kontakt en advokat tidlig i prosessen
God konflikthåndtering handler om ryddighet, så vel som effektive prosedyrer. Kostnadsmessig vil det ofte være nyttig å søke juridisk bistand i en tidlig fase. Ved å gjøre et godt grunnarbeid – for eksempel nøye gjennomgang av dokumenter i forkant av kontraktsinngåelse eller utarbeidelse av oppsigelser – unngår man ofte betente konflikter på et senere tidspunkt. Bedriftsrådgivning kan således være en kostnadsbesparende investering, slik at bedriften er trygget for feil og mangler senere i løpet av en konflikt.
Lokal kunnskap i nasjonalt perspektiv
Adius Advokater yter løpende bistand til en rekke små og mellomstore bedrifter i distriktet. De aller færreste selskaper har egne jurister til å håndtere problemstillinger av juridisk karakter som dukker opp i den daglige drift. For de aller flestes del oppleves nok heller ikke dette som et problem – men når konflikter først oppstår kan det bli både kostbart og tidkrevende. Våre advokater kan tilby bistand innen de aller fleste aktuelle rettsområder. For omtale av de enkelte rettsområder vises det til vår nettside. Bistanden kan gis i enkeltsaker, eller som løpende bistand med forhåndsavtalt pris. Vi tilpasser oss ditt behov.
Hva kan vi hjelpe med
Våre dyktige advokater kan bistå med en rekke forskjellige problemstillinger, slik som mislighold, kontraktsrett, kjøpsrett eller opphør. Vi gir råd angående erstatningsrett, og kan bistå ved spørsmål om forvaltningsrett. Er du usikker på regler vedrørende arbeidsrett eller personvern, slik som detaljer ved arbeidsavtaler eller oppsigelser kan du snakke med oss. Våre tjenester kan ta form for eksempel som rådgiving ovenfor bedrifter og næringsdrivende, eller som advokatbistand ved tvisteløsning og prosedyre. Skulle du trenge rettslig sikkerhet ved utarbeidelse av dokumenter kan vi bistå, også med kvalitetssikring. Vi kan ved forespørsel også tilby kurs innen konkrete rettsområder eller problemstillinger. Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende forespørsel, og en avklarende prat.

Barnevern og omsorgsovertagelse
Adius Advokater tilbyr juridisk støtte i barnevernssaker, med fokus på veiledning, omsorgssaker og hjelp i møte med barnevernet.
Foreldre som av ulike årsaker kommer i kontakt med barneverntjenesten, opplever ofte dette som vanskelig og problemfylt. En sak som gjelder barnets beste kan oppleves som konfliktskapende, og mange føler de blir møtt med kritikk og beskyldninger de ikke kjenner seg igjen i. Kontakten kan gjerne vekke følelsen av frykt og usikkerhet. Kontakt med barneverntjenesten kan for mange også føles som en skam, og dette kan føre til at man ikke søker hjelp tidlig i prosessen.
Bekymringsmelding til barnevernet
En bekymringsmelding er som regel starten på en barnevernssak. Når det er sendt bekymringsmelding, bestemmer barneverntjenesten om det skal opprettes undersøkelse. Allerede her kan det være godt med råd og veiledning fra en advokat med erfaring fra barnevernssaker. Et godt samarbeid med barnevernet kan gjøre saken enklere å stå i. Da er det viktig for deg som omsorgsperson å vite om rettigheter, plikter og generell saksgang. Ta kontakt med oss i Adius Advokater, gjerne tidlig i løpet. Vi kan bistå deg i hele landet, og vi ønsker det skal være lav terskel for at folk skal kontakte oss. Når du prater med oss, skal du føle deg trygg og ivaretatt.
Sak om omsorgsovertagelse
Det er ulike stadier i barnevernssaken, og ved tidlig påkobling av en advokat kan det oppleves som lettere å forstå disse. Ved iverksettelse av tvangstiltak skal alle barnevernssaker bli behandlet av Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker. Fylkesnemnda er formelt sett et forvaltningsorgan, men behandlingen har svært mye til felles med en rettssak for domstolene. Vilkårene for iverksettelse av tvangstiltak er svært strenge, og det er blant annet et absolutt krav at det ikke skal være mulig å bedre situasjonen ved hjelpetiltak.
Rettigheter, part i sak og fri rettshjelp
Hvis du er part i en barnevernssak, enten som forelder eller som barn/ungdom, har du rett til bistand fra advokat. Dersom barnevernet vil sette inn alvorlige tvangstiltak, har du også krav på advokatbistand på det offentliges bekostning, uansett inntektsforhold. Fylkesnemndas vedtak kan bringes inn for domstolene til rettslig overprøving. Adius Advokater har omfattende kjennskap til barnevernssaker og vår erfaring er at det svært ofte vil være mulig å endre sakens gang gjennom konstruktiv håndtering i en tidlig fase. Ved behov kan vi tilby råd og veiledning til private parter og bistå i en eventuell prosess hos Fylkesnemnd eller domstolene. Også ved krav om tilbakeføring har våre advokater lang erfaring.
Når du trenger bistand til rettshjelp
I Adius Advokater vet vi at omsorgen for barnet, enten det gjelder egne barn eller barnebarn, kan være et vanskelig tema. Det å bli stilt spørsmål ved som omsorgsperson, kan for mange føre til en livskrise. Det vil da bli vanskelig å tenke klart. Nettopp derfor er det så nyttig å kunne lene seg på en som kjenner regelverket, både med hensyn til plikter og rettigheter. Med rett på gratis advokat i saker om omsorgsovertagelse, vil advokaten kunne fremme sak på dine vegne og sørge for at ditt rettsvern er ivaretatt. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat.

Barn og samværsrett
Adius Advokater tilbyr veiledning og bistand i saker om barnets bosted og samværsrett, med fokus på juridiske og følelsesmessige aspekter.
Ved et samlivsbrudd der det er snakk om felles barn, må det avgjøres hvor barn(a) skal bo fast. Dette gjelder ved samboerskap så vel som ekteskap. I forlengelsen av dette må det samtidig utarbeides avtaler som regulerer barnas rett til samvær med den andre forelderen som de ikke bor fast hos.
Hvor skal barnet bo fast?
I saker som omhandler barn vil det alltid være individuelle vurderinger, da ingen situasjoner vil være helt like. Det som er en god løsning for en familie, kan være helt utenkelig for en annen. Derfor er det viktig å blant annet snakke sammen tidlig i samlivsbruddet om hvordan man skal løse spørsmålet om fast bosted.
Uenigheter og det viktige samarbeidet
Et samlivsbrudd vil naturlig ofte innebære store følelsesmessige belastninger for partene. Dette kan ha den konsekvens at partene vil ha problemer med å forholde seg rasjonelt til hverandre. I en slik situasjon kan det være nyttig at partene – enten i fellesskap eller hver for seg – søker bistand av en advokat for råd og til å utarbeide avtaler. Når foreldrene ikke bor sammen lenger er det også en stor overgang for barnet, og samvær med barnet bør prioriteres. Barnets faste bosted må avgjøres, det samme må retningslinjene for hvilke muligheter og begrensninger vanlig samværsrett gir.
Kyndig hjelp fra starten
I Adius Advokater har vi erfart flere ganger at gode intensjoner sjelden er nok. Når man setter av god tid og legger en solid innsats i forarbeidet, klarer man gjerne å lage en avtale begge foreldrene kan enes om. Dette kan gjøre at barnet føler seg betrygget, og at det ikke oppstår uklarheter underveis i samarbeidet. Juridisk bindende avtaler skal holde mål i en konfliktsituasjon, og det er nettopp dette vi kan hjelpe deg med. Adius Advokater yter bistand i alle typer saker der mor og/eller far trenger råd og bistand til utarbeidelse av samværsavtaler – herunder bistand i tvistesaker for domstolen.

Samboeravtaler og ektepakter
Adius Advokater gir rådgivning i utforming av ektepakter og samboeravtaler, sikrer rettigheter i ekteskap og samboerskap. fås i forskjellige mønster og farger. Ypperlig til dekor og til å stoppe innsyn der det måtte ønskes.
Det økonomiske forholdet mellom ektefeller reguleres av lov 04.07.1991 nr. 47 om ekteskap (ekteskapsloven). Denne inneholder bestemmelser både om partenes økonomiske forhold seg imellom under ekteskapet og fordelingen av verdiene etter endt ekteskap.
Hva er en ektepakt?
En ektepakt har samme formkrav som et testament. Ektepakten skal regulere hva som skjer med delt formue og eiendeler når ekteskapet skulle ta slutt, enten grunnet dødsfall eller skilsmisse. En ektepakt gleder først og fremst der det skal være en skjevfordeling. Kanskje vil en av partene beholde enkelte verdier, eller så ønsker man å sikre at ektefellen får verdier utover sin del av felleseiet. Man kan da sikre partneren sin å få rettsvern ved dødsfall, blant annet ved å avtale at særeie omfatter gaver mellom ektefeller.
Samboere bør også sikre seg
Samboerskap er en vanlig samlivsform i Norge i dag. Fordi så mange velger denne formen for samliv, har vi i Adius Advokater særlig fokus på dette. Når man velger å være samboere, kanskje deler man også felles barn, kan det ligge en trygghet i å vite at det foreligger en samboeravtale. Vi anbefaler de fleste samboere å gjøre avtaler seg imellom om det økonomiske forholdet. Med assistanse fra en advokat du få hjelp i utarbeidelsen av en slik avtale, samt råd i den forbindelse.
Utformingen av samboeravtaler og ekteskapspakt – med en advokat
Adius Advokater er spesielt opptatt av å ivareta hver part sine rettigheter ved et samlivsbrudd eller dødsfall. Mye kan skje i løpet av ekteskapet, som man ikke kunne ha forestilt seg på forhånd. Det samme gjelder for et samboerskap. Kanskje er det arv eller gave fra andre enn ektefellen som en av partene ønsker at skal inngå i et delvis særeie. Vår erfaring er at ektefellene ønsker økonomisk trygghet, og for noen kan dette oppnås via å underskrive ektepakten. Med en advokat til å hjelpe med å utforme innholdet i en ekteskapspakt eller samboeravtale, kan du være trygg på at ingenting blir glemt.

Kontraktsrett
Adius Advokater tilbyr rådgivning i kontraktsrett, med fokus på avtaleinngåelse, avtales gyldighet og gjennomføring.
Kontraktsrett er rettigheter og forpliktelser i en avtale. Avtalerett, eller kontraktsrett, omhandler i hovedsak de fellesregler som gjelder i alle rettsforhold som stiftes ved en avtale. I avtaleretten behandles blant annet reglene om hvordan avtaler blir til og om ugyldige avtaler. Kontraktsrett omhandler også regler rundt de forhold som foreligger, både før og under selve kontaktsslutningen. Kontraktsrett kan være generell og spesiell. Generell omhandler allmenne regler og plikter, mens spesiell kontraktsrett viser spesifikt til lov, rettspraksis eller kontakts- og bransjepraksis.
Innholdet i norsk avtalerett
Det er vanlig å behandle reglene om fullmakt innenfor avtaleretten. Norsk avtalerett er bygget på romerretten. Uttrykket force majeure, som betyr at det er en ekstraordinær hendelse kan hindre kontraktsforpliktelse, stammer fra romerretten. Norsk avtalerett er derfor veldig lik annen europeisk rett og nær identisk nordisk avtalerett. Med økt internasjonalisering er det en merkbar trend mot globalisering av avtaleretten. Norsk avtalerett bygger på noen grunnleggende prinsipper som vi blant annet finner i Kristian 5.s Norske Lov (NL) 5-1-1 og 5-1-2. Disse prinsippene er:
- Avtaler skal holdes: De er rettslig bindende, og ved domstolenes hjelp kan parter kreve at kontrakter gjennomføres.
- Formfrihet: Det er ingen krav til formen på en avtale, og muntlige avtaler er således i prinsippet like bindende som skriftlig. Bevismessig vil som regel alltid en skriftlig avtale stå sterkere.
- Avtalefrihet: Enhver har i utgangspunktet frihet til å inngå eller unnlate å inngå avtaler. Avtalefriheten strekker seg også til at enhver har frihet til å bestemme avtalens innhold.
Lokal kunnskap i globalt perspektiv
Sentralt i kontraktsretten for regionen Stavanger og Rogaland, er avtaler som knytter seg til olje- og gassindustrien. Vår erfaring og vurdering er at særlig små og mellomstore bedrifter som opererer som leverandører i denne sektoren, har et særlig behov for juridisk rådgivning ved opprettelse av avtaler og gjennomføring av disse.
Adius Advokater bistår næringsdrivende og private med alle typer avtaleforhold, som opprettelse av nye og vurdering av allerede inngåtte avtaler, samt forhold av betydning for gjennomføring av slike. Vi er opptatt av å opplyse om rettigheter og plikter, slik at begge parter er godt informert før avtaleinngåelse. Ta kontakt for vurdering av din sak.

Eiendomsrett
Adius Advokater spesialiserer seg i eiendomsrett, fra boligkjøp og salg til naborett og husleierett, og tilbyr omfattende juridisk bistand.
I dag beskrives eiendomsretten som en sum av rettigheter og plikter knyttet til det å eie noe. Begrepet eiendomsrett er ikke definert i loven, men det er den viktigste formueretten og er vernet gjennom Grunnloven. Når vi snakker om eiendomsrett og fast eiendom kan vi si at eiendomsrett er retten til å eie og å ha rådighet over eiendommen sin. Eiendomsretten har både positive og negative beføyelser da du som eier kan utnytte eiendommen din, men du kan også nekte andre å bruke din eiendom uten samtykke.
Ulike problemstillinger
Det går et politisk skille i eiendomsretten der man skiller mellom privat og kollektiv eiendomsrett. Dette handler om hvem som har eiendomsrett over produksjonsmidler. Fast eiendom omfavner en rekke forskjellige problemstillinger:
Reklamasjon – kjøp og salg av eiendom
Kjøp og salg av boliger i Norge reguleres av avhendingsloven. Loven styrer hvilke rettigheter og forpliktelser selger og kjøper har i forbindelse med boligkjøp og salg. Dersom man har kjøpt en eiendom, men oppdager mangler eller feil som selger ikke har opplyst om kan man reklamere til selger. Det er svært viktig at dette skjer innen rimelig tid, som regel innen 2 til 3 måneder, ellers er krav til selger tapt. Adius Advokater anbefaler å reklamere skriftlig, og kan blant annet hjelpe deg med innholdet i et reklamasjonsbrev.
Eiendomsmegling – kjøp og salg av eiendom
Der eiendomsretten gir deg som eier rett til å bruke egen eiendom, gir den deg også rett til å selge samme eiendom. Bolig- og eiendomssalg er en omfattende prosess. Uansett om du vil selge selv eller bruke en megler sier avhendingsloven at selger står ansvarlig for boligsalgsprosessen, og det er selger som må passe på at all informasjon er korrekt. Adius Advokater kan støtte deg med kompetente veiledere innenfor boligsalg, og vi kan gi deg råd om når det lønner seg å selge, verdivurdering, tilstandsrapport og alt som skal til for å gjøre boligen din klar for salg.
Naborett – regler, normer og konflikter
Der eiendomsretten gir deg som eier rett til å bruke egen eiendom, gir den deg også rett til å selge samme eiendom. Bolig- og eiendomssalg er en omfattende prosess. Uansett om du vil selge selv eller bruke en megler sier avhendingsloven at selger står ansvarlig for boligsalgsprosessen, og det er selger som må passe på at all informasjon er korrekt. Adius Advokater kan støtte deg med kompetente veiledere innenfor boligsalg, og vi kan gi deg råd om når det lønner seg å selge, verdivurdering, tilstandsrapport og alt som skal til for å gjøre boligen din klar for salg.
Husleierett for utleier og leietaker
Det er mye å tenke på hvis man skal leie ut eller leie en bolig. Man må være informert om og overholde både sine egne og den andres rettigheter, slik at husleieavtalen sikrer begge parter. Adius Advokater kan hjelpe deg med å bli kjent med egne rettigheter og forpliktelser, utarbeidelse av husleieavtale og brudd på husleieavtale.
Bygge- og entrepriserett – et avansert rettsforhold
Rettsforholdet mellom entreprenør og byggherre ved utførelse av bygg- og anleggsoppdrag kalles for bygge- og entrepriserett. Dette er et omfattende juridisk område med mange regler og prosedyrer, og det er ofte mange kontraktører involvert. Adius Advokater kan bistå med juridiske tjenester som kontrakter, forsikring, og oppgjør.
Privat og kollektiv eiendomsrett
Adius Advokater kan veilede og bistå i saker som omhandler alle typer eiendomsrett. Å eie fast eiendom gir eier rådighet over et formuesgode som kan innkreves ved i en konkurssak. Les mer om dette under våre sider om konkurs. Ta også gjerne kontakt med oss for råd og veiledning.
Bygge og entrepriserett
Adius Advokater spesialiserer seg i entrepriserett, tilbyr veiledning i kontrakter og tvisteløsning for byggherrer og entreprenører.
Entrepriseretten omhandler rettsreglene om anbudskonkurranser, det kontraktrettslige forholdet mellom byggherre og entreprenør og kontraktsforholdet mellom forbruker og entreprenør. Regelverket innenfor entrepriserett kan oppleves som omfattende og komplisert, og vil for mange fremme en rekke spørsmål. Adius Advokater arbeider løpende med bygg- og anleggssaker for byggherrer, entreprenører og forbrukere. Du kan kontakte oss for veiledning og hjelp til å utføre arbeidet som følger bygg- og entrepriserett.
Byggherren og entreprenøren
I et bygg- og anleggsforhold er byggherren den som eier eiendommen det bygges på, og entreprenøren er den som blir engasjert til å gjøre ulike arbeidsoppgaver. Dette kan blant annet være tømrere, murere eller elektrikere som blir hyret til å utføre arbeide. Det vil også være en tiltakshaver involvert, og det er tiltakshaveren som bestiller/ønsker et bygge eller anleggsarbeid utført.
Norsk kontraktstandard i bygg- og entrepriserett
De siste årene har det skjedd store forandringer i kontraktstandardene. Noen av de mest sentrale standardene i bruk i dag er:
- NS 8405 Norsk bygge- og anleggskontrakt
- NS 8406 Forenklet norsk bygge- og anleggskontrakt (forenklet utgave av NS 8405)
- NS 8400 Regler om anskaffelser til bygg og anlegg ved anbudskonkurranser
På forbrukerområdet følges reglene i bustadoppføringsloven sammen med lov om håndverkertjenester. Reglene er i stor utstrekning preseptoriske. En preseptorisk avtale er en ufravikelig eller bindende avtale. Under disse reglene blir man beskyttet mot at en sterkere part avtaler vilkår som stiller forbrukeren dårligere.
Kontraktstandard mellom næringsdrivende parter
På det profesjonelle området hvor begge avtaleparter er næringsdrivende, er det avtalefrihet uten bindinger i bestemte lovregler. Det foreligger imidlertid en rekke kontraktstandarder som svært ofte velges som bakgrunnsteppe for kontraktsforholdet. Det vanlige i saker mellom profesjonelle byggherrer og entreprenører er at man henviser til standarder som utfylling av det som er uttrykkelig avtalt mellom partene. Adius Advokater er godt kjent med de ulike standardene og vil hjelpe deg med å velge den beste for ditt arbeid.
Bistand fra advokat innen entrepriserett
Advokatene i Adius har sin utdanning innenfor bygg- og entrepriserett. Vi kan tilby bistand til oppdragsgivere under hele prosessen, fra kontraktsinngåelse og kontraktgjennomføring, samt eventuell etterfølgende tvisteløsning. Det er alltid vårt mål å gjøre entrepriserett tilgjengelig og forståelig for alle.

Erstatningsrett
Adius Advokater tilbyr ekspertise i erstatningsrett, spesialisert på personskadeerstatning og vurdering av ansvarsgrunnlag og skade.
Erstatningsrett er reglene om plikt til økonomisk dekning av tap eller skade, påført andre ved en skadevoldende handling eller hendelse. Erstatningsretten gjelder både for personskade, tingskader og annen formueskade. Erstatning ved personskade reiser særlige problemstillinger. I norsk rett har vi to hovedformer for ansvarsgrunnlag ved personskade. Ansvar på subjektivt grunnlag, altså at skadevolder har opptrådt uaktsomt/uforsvarlig, eller med grov uaktsomhet, og ansvar på objektivt grunnlag, det vil si et ansvar uten skyld.
Erstatningsretten og erstatningsplikt – om å bære risikoen
Erstatningsretten behandler vilkårene for at skadevolder skal bli erstatningspliktig overfor skadelidte. Når det er konstatert at skadevolder er ansvarlig, må det tas stilling til hvor mye skadevolder skal betale til skadelidte. Erstatningsretten behandler derfor både vilkårene for erstatningsansvar, og utmålingen av krav på erstatning. Ved utmålingen av erstatningskravet skal skadelidte ha erstattet sitt fulle økonomiske tap. Erstatningen skal fastsettes slik at skadelidte kommer i den samme økonomiske stilling som han eller hun var før skaden inntraff. Skadevolders handling må foreligge som grunnlag, for at det skal foreligge et ulovfestet objektivt ansvar.
Kontakt Adius Advokater
Om du søker å få erstatning etter personskade må skaden ha årsakssammenheng mellom ansvarsgrunnlaget og skaden. Skadevolder burde bære risiko for skade, noe som ikke alltid skjer når noen volder skade. Adius Advokater har spesialkompetanse innenfor erstatningsretten generelt, og innenfor personskadeerstatning spesielt. Ta kontakt for en uformell vurdering av din sak.

Forvaltningsrett
Adius Advokater tilbyr juridisk veiledning i forvaltningsrett, inkludert saksbehandling og klientrettigheter, for effektiv virksomhetsforvaltning.
Forvaltningsrett er rettsregler for offentlig forvaltning og myndighet. Offentlig forvaltningsrett er en del av den offentlige sektoren, og omfatter virksomheter som utfører og ivaretar forvaltningsmessige oppgaver. Eksempler på offentlig forvaltningsrett er sosialrett, trygderett og barnevernsrett. Forvaltningsrett er en underavdeling av offentlig rett, i likhet med skatte- og avgiftsrett, statsrett, strafferett og prosessrett.
Hvem må følge reglene for offentlig forvaltningsrett?
Reglene for virksomheten til den offentlige forvaltningen baseres på forvaltningsloven (1967) og offentlighetsloven (1970). Den offentlige forvaltningen omfatter blant annet kommunestyre, departement og direktorat. Det finnes eksempler der private rettssubjekter har fått forvaltningsmyndighet – disse må også følge forvaltningsretten. Bestemmelsene inntatt i forvaltningsloven er regler for saksbehandlingen de aller fleste forvaltningsorganer er forpliktet til å følge. En god forvaltningsskikk vil fremme borgerne sine rettigheter på den måte at forvaltningen er saklig, åpen, hensynsfull og serviceinnstilt. Tar du kontakt med oss i Adius Advokater vil vi kunne hjelpe deg med å navigere disse reglene – både de skrevne og uskrevne.
Den alminnelige og den spesielle forvaltningsretten
Forvaltningsretten deles opp i to deler. Den alminnelige forvaltningsretten er reglene som gjelder all forvaltning. Reglene for forvaltningens virksomhet er fastsatt gjennom formelle lover som forvaltningsloven og offentlighetsloven, men også av ulovfestede lover. Disse lovene supplerer hverandre, men det stilles ofte strengere krav til de ulovfestede lovene enn de formelle lovene. Ulike grener av forvaltningen kan ha spesielle regler. Disse går under betegnelsen den spesielle forvaltningsretten. Forvaltningsorganer som går under den spesielle forvaltningsretten, er blant annet plan- og bygningsrett, helserett og sosialrett.
Advokatbistand
Vi i Adius Advokater kan veilede deg igjennom vanlig praksis, regler for saksbehandling, samt dine rettigheter og plikter etter forvaltningsloven. På den måten kan du forvalte din virksomhet på best mulig måte. Kontakt oss i dag for en uforpliktende prat.
Advokater tilbyr ekspertise i erstatningsrett, spesialisert på personskadeerstatning og vurdering av ansvarsgrunnlag og skade.
Erstatningsrett er reglene om plikt til økonomisk dekning av tap eller skade, påført andre ved en skadevoldende handling eller hendelse. Erstatningsretten gjelder både for personskade, tingskader og annen formueskade. Erstatning ved personskade reiser særlige problemstillinger. I norsk rett har vi to hovedformer for ansvarsgrunnlag ved personskade. Ansvar på subjektivt grunnlag, altså at skadevolder har opptrådt uaktsomt/uforsvarlig, eller med grov uaktsomhet, og ansvar på objektivt grunnlag, det vil si et ansvar uten skyld.

Insolvens og konkurs
Adius Advokater bistår med løsninger i konkurs, frivillig gjeldsordning og tvangsakkord for næringsdrivende og private.
Konkurs er et juridisk begrep som brukes om en situasjon der en person eller ett selskap ikke kan betale det de skylder. Ved en konkurs kan kreditoren etter loven bruke ulike virkemidler for å få til et gjeldsdekkende oppgjør. Virkemidlene som blir valgt kan ha svært ulik virkning på skyldneren eller debitoren, og effekten kan være alt fra en vellykket snuoperasjon til det motsatte i form av konkurs og avvikling. Å stå i fare for konkurs kan være ubehagelig og overveldende. Det vil være viktig å få god hjelp så tidlig som mulig slik at man kan finne gode løsninger for å unngå nettopp å gå konkurs. Advokater hos Adius bistår både næringsdrivende og private i saker hvor konkurs, frivillig gjeldsordning og tvangsakkord er aktuelt.
Bistand ved frivillig gjeldsordning og tvangsakkord
Det er vår erfaring at kreditorene ofte vil få et bedre resultat når skyldneren ikke blir slått konkurs, men at betalingsproblemene løses ved frivillig gjeldsordning eller tvangsakkord. Dette er en god løsning der skylderen eller debitoren selv håndterer sine driftskostnader, men de får hjelp til å betjene sin finanskostnad.
En frivillig gjeldsordning betyr at alle involverte parter blir enige om et forslag til gjeldsordning. Dette kan være betalingsutsettelse av deler av eller hele gjelden, slik at gjelden kan betales enten med en gang eller i løpet av en gjeldsordningsperiode. Ved frivillig gjeldsordning kan Adius Advokater bistå med å opprette gjeldsbrev, lønnstrekk eller utleggspant hos debitor. En tvangsakkord oppstår når en frivillig gjeldsakkord ikke oppnås. Dette kan bety at kreditorene ikke er enige om gjeldsordningen. Under tvangsakkord kan Adius Advokater bistå med å blant annet utarbeide en prosentvis reduksjon av gjeld, likvidasjon eller betalingsutsettelse.
Øvrig bistand ved gjeldsforhandlinger
Selv om man er begjært konkurs eller gjeldsordning er avtalt kan det oppstå endringer underveis. Dette fører gjerne til rettsmøter og nye begjæringer. Adius Advokater kan bistå med øvrige gjeldsforhandlinger slik at du oppnår oppnå det mest fordelaktige resultatet for deg enten som kreditor eller debitor. Det påbeløper ingen kostnader ved å ta kontakt med oss for generelle råd og avklaring for videre hjelp og bistand. Kontakt oss i dag for en uforpliktende prat
Advokater tilbyr juridisk veiledning i forvaltningsrett, inkludert saksbehandling og klientrettigheter, for effektiv virksomhetsforvaltning.
Forvaltningsrett er rettsregler for offentlig forvaltning og myndighet. Offentlig forvaltningsrett er en del av den offentlige sektoren, og omfatter virksomheter som utfører og ivaretar forvaltningsmessige oppgaver. Eksempler på offentlig forvaltningsrett er sosialrett, trygderett og barnevernsrett. Forvaltningsrett er en underavdeling av offentlig rett, i likhet med skatte- og avgiftsrett, statsrett, strafferett og prosessrett.

Husleierett
Adius Advokater tilbyr juridisk bistand i husleierett for både utleiere og leietakere, med fokus på avtaler og tvisteløsning.
Når vi snakker om husleierett, er det henholdsvis to parter: rettighetene til utleier og rettighetene til leietaker. Husleieloven av 26. mars 1999 regulerer plikter og rettigheter i forholdet mellom leier og utleier av boliger. Loven er preseptorisk ved boligleie, det vil si at det ikke kan avtales vilkår som stiller leietaker dårligere enn etter loven.
Ha papirene i orden før innflytting
Det anbefales alltid å inngå skriftlig leieavtale før innflytting. Begge parter vil som oftest være tjent med at de mest sentrale delene av leieforholdet nedtegnes i en avtale. Avtalen bør blant annet beskrive forhold som: depositum, husleiens størrelse og muligheter for regulering, fordeling av kostnader, vedlikehold, leieperiode, med mer. Det kan være en tidsbestemt avtale, eller den kan være uten en spesifikk lengde, men med en spesifisert oppsigelsestid.
Årsaker til opphør av leieavtale
Oppsigelse av en leieavtale kan utføres både av utleier og leietaker. Noen ganger opphører en kontrakt helt uproblematisk ved at den er tidsbestemt. Andre ganger kan en av partene bli gitt varsel om oppsigelse. En leietaker har mulighet til muntlig og skriftlig oppsigelse – utleier må gi skriftlig. Det kan oppstå uenigheter, for eksempel dersom leietaker ikke betaler husleie i tide, har husleierestanse eller dersom det er støy og bråk. Utleier og leietaker kan med fordel forsøke å løse konflikter seg imellom. Dette lar seg ikke alltid gjøre.
Opphør av husleieavtale
Ved oppfør av leieforholdet gjelder strenge krav til oppsigelsens form og begrunnelse. Leietaker er normalt undergitt betydelig beskyttelse til gunst for leietaker, og det er særlige prosessuelle regler for tvister knyttet til oppsigelser/heving av husleieavtaler. Formfeil eller uriktig begrunnelse for oppsigelse vil ofte medføre at oppsigelsen blir underkjent. Formkravene til oppsigelsen er derfor strenge. Dersom utleier har saklig grunn, kan en imidlertid kreve oppsigelse innen rimelig tid. Utleier og leietaker vil kunne få nyttig rådgivning og bistand av en advokat i forbindelse med opphør av husleieforhold.
Bistand fra advokat i husleietvister
Adius Advokater tilbyr bistand til utleier og leietaker i forbindelse med inngåelse av leieavtale, under leieperioden eller ved opphør av leieforhold. Vi bistår blant annet med innkreving av erstatning, informering om rettigheter og plikter, rådgivning om utleie så vel som hva kan utleier kreve. Saker vedrørende opphør av husleieforhold tilhører de prioriterte områder under ordningen for fri rettshjelp.

Naborett
Adius Advokater tilbyr ekspertise i naborett, håndtering av konflikter og juridisk bistand i grensetvister og nabolovsaker.
Med naborett menes tradisjonelt de rettsregler som er utformet med sikte på forholdet mellom naboer – hvor grensen går, hva man kan gjøre på egen eiendom og hva man må finne seg i at naboen gjør på sin. Med andre ord – som nabo må bruk og forvaltning av egen eiendom gjøres med hensyn til naboene. Naborettslige forhold er regulert i en rekke lover, men det er særlig naboloven og grannelova som naturlig kan betraktes som naborettslige. I tillegg finnes et omfattende offentligrettslig regelverk med konsekvenser for forholdet mellom naboer. Særlig gjelder dette plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter.
Utgangspunktet
Det generelle utgangspunkt er at enhver skal kunne utnytte egen eiendom slik man ønsker. Utgangspunktet har imidlertid klare begrensninger dersom utnyttelsen av eiendommen er til plage eller sjenanse for øvrige naboer. Dersom tålegrensen overskrides vil det blant annet kunne være aktuelt å kreve retting, vederlag eller erstatning. Adius Advokater har god kompetanse innenfor naborett og kan være behjelpelige i juridiske krav.
De vanligste naborettslige tvistene
Den generelle tålegrensen i naboloven bestemmer grensen for hva man som nabo må finne seg i. Vanlige problemstillinger i nabokonflikter er lyd, lukt, innsyn, støy, solforhold og gjerder. Naboloven §2 sier «at tålegrensen overskrides i de tilfeller hvor et tiltak påfører eiendommen skade eller ulempe, herunder fare, som er urimelig eller unødvendig».
Eiendomsrett og naborett
Adius Advokater gir oppdragsgivere juridisk bistand i forbindelse med mange ulike naborettslige problemstillinger. Har du spørsmål? Vi har lang erfaring og bredt kunnskapsgrunnlag i saker om naborett.

Arv og arveoppgjør
Adius Advokater tilbyr ekspertise i arveoppgjør og veiledning i henhold til den nye arveloven av 2021.
Vi forstår viktigheten av klarhet og trygghet i arveoppgjør. Vår ekspertise strekker seg fra tradisjonell arverett til de nyeste endringene i den norske arveloven av 2021. La oss veilede deg gjennom hvert steg av arveprosessen, sikre dine rettigheter og tilby den støtten du trenger i denne viktige tiden.
Arvelovens klare grenser
Ved dødsfall skal arv fordeles – det vil si det av verdi og formue som den avdøde etterlater seg. Det er som regel være utgifter og gjeld som skal betales først, så fordeles det som gjenstår til arvingene.
Det er to måter man kan arve etter norsk rett:
Arv etter loven og arv etter testament. Arveloven setter her tydelige, klare grenser, noe som gjør at du ikke selv bestemmer hvem som kan arve etter deg. Pliktdelsarv gjør at det er deler av arv som den avdøde ikke kan ta fra arvingene via et testament.
Den nye arveloven av 2021
Ved ikraftsettelse av ny arvelov er det en økning i pliktdelsarven. Pliktdelsarv er den delen av arven som går til arvelaters livsarvinger (barna). Dersom arvelaters barn er døde, går arv til deres barn igjen (barnebarn av avdøde). Tidligere var det satt en sum på kr. 1.000.000 som begrensning for pliktdelsarv. Med ny arvelov er beløpet endret til 15G, altså 15 ganger grunnbeløpet. Videre er det slik at med ny arvelov vil en gjenlevende ektefelle som sitter i uskiftet bo ha mulighet til å gi bort fast eiendom. Unntaket er dersom det å gi bort fast eiendom står i misforhold til formuen i boet.
Vi bistår ved arveoppgjør
Med arveoppgjør menes den juridiske, økonomiske og praktiske avviklingen av alt den avdøde etterlot seg av eiendeler og forpliktelser, og fordelingen av det som er igjen etter at utgifter og forpliktelser er gjort opp.
Ordene arveoppgjør og dødsboskifte brukes ofte i samme betydning. Det er en rekke regler å ta hensyn til når det kommer til arverett, blant annet må arvinger ta stilling til hvorvidt det er skrevet et testament eller ei. Med tanke på at det også er gjort endringer i lovverket i 2021, kan det være mye å skulle ta innover seg – spesielt om man også står i en sorgprosess.
Adius Advokater har god kjennskap til lovverket rundt arv og bistår gjerne. Ta kontakt for en uforpliktende samtale om din sak.

Forbrukerrett
Beskytt dine forbrukerrettigheter med Adius Advokater – eksperter i kjøp, salg og tvisteløsning.
Forbrukerrett er et sentralt rettsområde som sikrer rettighetene til individer i deres rolle som forbrukere. Dette feltet dekker alt fra forbrukerkjøp og pakkereiser til timeshare og håndverktjenester.
Forbrukerrett – Ivaretakelse av dine rettigheter
I Adius Advokater forstår vi viktigheten av disse rettighetene, og vårt team er dedikert til å beskytte dem. Med en kompleks og stadig skiftende juridisk ramme er det essensielt å ha en kunnskapsrik partner som kan navigere disse lovene effektivt.
Hvordan vi kan hjelpe
Våre advokater har omfattende erfaring med forbrukerrettslige spørsmål, og tilbyr juridisk bistand både i rettslige og utenrettslige tvisteløsninger. Enten du står overfor en tvist etter et forbrukerkjøp, eller trenger råd om dine rettigheter i en timeshare-avtale, er vi her for å hjelpe. Vi fokuserer på å gi klare, forståelige råd og praktiske løsninger, slik at du kan føle deg trygg i dine forbrukerrettigheter.

Arbeidsrett
Arbeidsrett er en fellesbetegnelse på arbeidslivets regelverk. Reglene har i praksis svært stor betydning i det daglige arbeidsliv, og ikke minst i hverdagen til arbeidstakere.
Regelverket kan oppleves som omfattende, noe som gjør det komplisert om du befinner deg midt i en konflikt hvor du ikke helt får tak på hva du har rett på. I slike tilfeller kan du snakke med oss i Adius Advokater, for hjelp til å utføre arbeidet som følger en arbeidsrelatert tvist.
Hva kan vi hjelpe arbeidsgiver og arbeidstaker med vedrørende arbeidsrett?
For arbeidsgivere kan Adius Advokater blant annet bistå med utarbeidelse av arbeidsavtaler, rutinebeskrivelser og dokumentasjon for løpende arbeidsforhold. Vi kan utføre en gjennomgang og vurdering av saker knyttet til omorganisering, eller omplassering/oppsigelse/avskjed av arbeidstakere, samt utarbeidelse av formriktige dokumenter. Vi tilbyr også bistand i forbindelse med konkrete tvister knyttet til ovennevnte, samt arbeidsgivers styringsrett.
For arbeidstakere kan Adius Advokater bistå ved alle typer tvister med arbeidsgiver, særlig i forbindelse med oppsigelse eller avskjed. Det kan oppleves som overveldende å møte arbeidsgiver i en sak om arbeidsrett, og da vil Adius Advokater være til god hjelp.
Kurs, veiledning og erfaringsutveksling
Hos Adius Advokater er vi opptatt av å gjøre arbeidsrett tilgjengelig og forståelig for folk flest. Har du spørsmål, enten konkrete eller generelle, har vi lang erfaring og bredt kunnskapsgrunnlag i saker om arbeidsrett. Vi er opptatt av at det skal være lav terskel for å ta kontakt med oss, og kan gi generell veiledning uten kostand. Vi kan også tilby kurs i arbeidsrett for ledere i næringslivet som ledd i den pliktige utdanningsordning.

Strafferett
Adius Advokater tilbyr ekspertise i strafferett, bistand til fornærmede, tidlig rådgivning, og advokattjenester dekket av staten.
Hos oss finner du et team av advokater spesialiserte i strafferett, dedikert til å gi deg omfattende juridisk bistand i alle faser av straffesaken. Våre erfarne forsvarere står sammen med deg gjennom utfordrende møter med politi og rettsvesen, og sikrer dine rettigheter i både mindre og profilerte straffesaker.
Tidlig intervensjon og rådgivning
Vi forstår betydningen av tidlig intervensjon i straffesaker. Dersom du er anmeldt for et straffbart forhold, er det kritisk å søke juridisk hjelp umiddelbart. Våre advokater har inngående erfaring med de tidlige fasene av etterforskningen, noe som ofte er avgjørende for utfallet av saken. Vi veileder deg gjennom avgjørelser som å forklare deg for politiet og strategiske valg i etterforskningen.
Fritt forsvarervalg og kostnadsdekning
I Norge har du fritt forsvarervalg. Dette betyr at du kan velge en advokat fra Adius Advokater til å representere deg i en straffesak. I mange tilfeller vil domstolene dekke advokatutgiftene, både under etterforskning og i rettslig behandling av saken. Kontakt oss for å finne ut om du kvalifiserer for offentlig finansiert rettshjelp.
Bistandsadvokat for fornærmede og etterlatte
Er du et offer for en strafferettslig handling? Våre bistandsadvokater er her for å ivareta dine interesser og rettigheter. Vi tilbyr gratis bistand i alvorlige voldssaker og støtter deg gjennom hele rettsprosessen. Våre advokater spiller en aktiv rolle i saksforberedelse og i retten, og sørger for at din stemme blir hørt.
Kontakt oss for juridisk ekspertise
Har du spørsmål om din rett til en bistandsadvokat, eller trenger du juridisk bistand i en straffesak? Ta kontakt med Adius Advokater i dag for en uforpliktende samtale. Vårt team av eksperter er klare til å hjelpe deg gjennom hvert trinn av prosessen.

Send oss en forespørsel
Vi er dedikerte til å betjene privatpersoner og små til mellomstore bedrifter, og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å nå ut til oss.
Det er ingen kostnader forbundet med å kontakte vårt kontor for en første samtale eller for å få generell veiledning.
Vi tror på å bygge relasjoner basert på tillit og transparens, og for alle oppdrag vi påtar oss, vil du motta en grundig oppdragsbekreftelse som beskriver våre tjenestebetingelser i detalj.